Huurder worden in Brussel

Welke woning te huur in Brussel

Brussel is een fantastische stad, veel Europeanen zien zichzelf er wonen om te genieten van de sfeer van het stadscentrum. Als u een accommodatie in Brussel wilt huren, hebt u drie grote opties:

Huren bij een bedrijf dat appartementen beheert

Er zijn in het centrum van Brussel niet zoveel huurflats die in handen zijn van één bedrijf als je zou denken. Hoewel er de laatste decennia niet veel nieuwe appartementsgebouwen zijn gebouwd, zien we een toename van in de bouw gespecialiseerde huurappartementsgebouwen. Er zijn nog een paar kwaliteitsvolle, oudere gebouwen die periodiek leegstaan.

Een huis huren

Omdat steeds meer mensen in het centrum van de stad willen wonen, hebben veel Brusselse huisbazen een deel van hun huis verbouwd tot meerdere appartementen. De oude twee-onder-een-kap huizen zoals ze hier genoemd worden, hoog opgetrokken, zijn ideaal voor een verbouwing tot meerdere appartementen. Het grootste voordeel van het huren van een huis is de mogelijkheid om in een woonwijk te wonen, vaak met een eigen buitenruimte en soms zelfs met een parkeerplaats.

Het huren van een appartement in een condominium

Brussel heeft veel appartementencomplexen, waarvan vele eigendom zijn van en verhuurd worden door investeerders. Door een appartement te huren kunt u profiteren van enkele van de beste locaties in de stad, en veel van hen hebben voorzieningen zoals sportscholen, zwembaden, conciërgediensten en feestzalen, en ze zijn meestal dicht bij het openbaar vervoer gelegen. Als u besluit een condominium te huren, doet u dat rechtstreeks van de eigenaar van de suite, maar moet u wel de regels van het condominium respecteren.

Huren in Brussel
Huren in Brussel

Hoe en waar zoeken naar een huurwoning in Brussel?

Er zijn twee manieren om een huurwoning in Brussel te zoeken: alleen of met de hulp van een makelaar. Er zijn veel websites online om een potentiële huurder te helpen een huurwoning te vinden. Immoweb is de belangrijkste site op de Belgische markt, hoewel het populair is voor het zoeken naar een appartement, zijn er een paar dingen om voorzichtig mee te zijn. Zorg ervoor dat u nooit een aanbetaling doet voordat u het appartement heeft bezocht en heeft kunnen bevestigen dat uw contactpersoon de eigenaar is. En als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.

Betaalde advertentieportalen hebben vaak meer foto’s dan gratis advertentieportalen. Eigenaars betalen om te adverteren, zodat ze aandacht besteden aan de kwaliteit van hun advertenties en dit beperkt mogelijke oplichting.

Natuurlijk kunt u altijd een beroep doen op een erkende makelaar om u te helpen een huurwoning in Brussel te vinden. Er zijn duizenden huizen die door makelaars worden aangeboden, en een goede makelaar kan u helpen de juiste huizen en buurten te vinden, en ook onderhandelen over de prijs en de voorwaarden van uw huurovereenkomst. Het beste argument is dat de verhuurder de commissie van de makelaar betaalt, zodat u uw belangen gratis kunt laten behartigen door een deskundige.

Woningen die worden vertegenwoordigd door een makelaar hebben de neiging om aan de bovenkant van de prijsschaal te zitten, dus als uw budget minder dan €1000 per maand is, zullen ze misschien niet in staat zijn om iets voor u te vinden in het centrum van Brussel.

Wanneer een huurhuis zoeken?

De meeste huurwoningen in Brussel komen twee maanden voordat ze beschikbaar zijn voor verhuur op de markt (een appartement wordt bijvoorbeeld op 1 april geadverteerd en komt op 1 juni leeg te staan). Als u pas over zes maanden klaar bent om te verhuizen, zult u waarschijnlijk geen andere keuze hebben dan te wachten met uw zoektocht.

Hoeveel kost een huurauto in Brussel?

Volgens de Brusselse huisvestingsstatistieken bedroegen de officiële gemiddelde maandelijkse prijzen van appartementen en condominiums te huur eind 2020 ongeveer :

  • Studio: 1000€
  • 1 slaapkamer appartement: 1250€.
  • Appartement 2 slaapkamers: 1500€.
  • Appartement met 3 of meer slaapkamers: vanaf 1800€.

De huurmarkt

De Brusselse huurmarkt wordt steeds populairder. De leegstand van onroerend goed bevindt zich op een historisch laag niveau (minder dan 5%), wat betekent dat verhuurders de keuze hebben aan wie zij willen verhuren en tegen welke prijs. De huren zijn de afgelopen vijf jaar aanzienlijk gestegen en zullen naar verwachting niet snel dalen.

De huurovereenkomst

De huurovereenkomst is het contract dat uw relatie met de verhuurder juridisch vastlegt:
De hoogte van de huur die je gaat betalen, de data van je huurcontract, de regels over huisdieren en roken, wat er gebeurt aan het einde van je huurcontract, etc…

De huurovereenkomsten hebben over het algemeen een looptijd van 9 jaar. De huurder kan besluiten te vertrekken vóór het einde van de huurovereenkomst, maar er zijn regels inzake opzeggingstermijnen die moeten worden nageleefd, en meestal moeten in de eerste drie jaar van de huurovereenkomst vergoedingen worden betaald.

Huurbeëindigingsvergoedingen zijn gewoonlijk als volgt:

  • 3 maanden schadeloosstelling indien de huurovereenkomst in het eerste jaar van de huurovereenkomst wordt verbroken.
  • 2 maanden schadevergoeding indien de huurovereenkomst in het 2e jaar van de huurovereenkomst wordt beëindigd.
  • 1 maand schadevergoeding indien de huurovereenkomst in het derde jaar van de huurovereenkomst wordt beëindigd.

Uw rechten en plichten als huurder

Als huurder in België heeft u veel rechten. De belangrijkste zijn de volgende:

Ten aanzien van huisdieren

Verhuurders kunnen u er niet uitzetten omdat u een huisdier hebt, maar ze kunnen wel weigeren het u überhaupt te verhuren. Als u een condominium huurt, hebben de condominiumregels voorrang op de Residential Tenancy Act. Als de flat geen huisdieren toelaat, zult u geen huisdieren in uw appartement mogen hebben.

Huurverhogingen

In België worden huurverhogingen gecontroleerd. In het algemeen kunnen verhuurders de huur eenmaal per jaar op de verjaardag van het huurcontract verhogen om de huur aan te passen aan de kosten van levensonderhoud. Sinds 1994 wordt de gezondheidsindex in België gebruikt. Indexering gebeurt niet automatisch, maar moet worden overeengekomen. In het geval van een huurovereenkomst voor een hoofdverblijfplaats wordt indexering verondersteld en moet dit in de huurovereenkomst worden vermeld.

Het recht van toegang tot eigendom

Als algemene regel heeft uw huisbaas het recht uw woning te betreden om deze te herstellen en te onderhouden (met een opzegtermijn van 24 uur of in geval van nood). Uw verhuurder heeft ook het recht om het appartement te laten zien aan potentiële huurders en/of kopers met een passende kennisgeving.

De gewenste accommodatie in Brussel vinden

Een van de belangrijkste aspecten van huren in Brussel is dat u bereid bent een nieuw huurcontract af te sluiten.

Maak uw storting klaar

Om een appartement in Brussel te huren, moet u een huurwaarborg geven. Er zijn verschillende manieren om de door de verhuurder gevraagde garantie te verstrekken:

  • De meeste huurders blokkeren het bedrag op een individuele bankrekening. Dit bedrag blijft geblokkeerd voor de duur van de huurovereenkomst door de bank. De verhuurder kan in Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maximaal 2 maanden huur eisen. In Vlaanderen kan de verhuurder sinds 1 januari 2020 en de invoering van de regionale wooncode tot 3 maanden geblokkeerde huur vragen als huurwaarborg.
  • Het is ook mogelijk dat de huurder zich in zijn plaats door zijn bank garant laat stellen voor de verbintenissen van de huurovereenkomst, dit wordt een bankgarantie genoemd. Als tegenprestatie verbindt de huurder zich ertoe vóór het einde van het derde jaar van de huurovereenkomst in totaal 3 maanden huur van zijn bank te blokkeren. Van deze mogelijkheid tot bankgarantie wordt in België weinig gebruik gemaakt.
  • Onlangs vindt u in België financiële instellingen of verzekeraars die een huurwaarborg aanbieden als onderdeel van een garantiecontract vergoed door de betaling van een jaarlijkse premie.

Bereid uw persoonlijke referenties voor

De huisbaas kan uw referenties willen controleren voordat hij met u in zee gaat. Vergeet niet om mobiele telefoonnummers klaar te leggen, zodat het gemakkelijker wordt om je referenties te controleren.

Maak een wandeling door de wijken van Brussel

U woont ten minste 12 maanden in de buurt en uw buurt is van invloed op uw levenskwaliteit. U kunt informatie zoeken op het internet om een goede kennis te krijgen van de wijken in het centrum.

Weten hoe aan te passen

Het is niet eenvoudig om de perfecte huurwoning in Brussel te vinden. Wees onbevooroordeeld en bereid tot compromissen. Je krijgt waarschijnlijk niet de beste locatie met de beste huur.

Wees klaar om een snelle beslissing te nemen

De Brusselse huurmarkt is zeer concurrerend. Als je een plek vindt die je bevalt, aarzel dan niet te lang, neem niet te veel dagen om erover na te denken. De beste huurwoningen vinden zeer snel een gemotiveerde huurder.

Lieg niet in je huurdossier

Hoewel het verleidelijk is om uw huurrecord te verbeteren, is het geen goed idee. Een leugen kan door uw huisbaas worden ontdekt en u op middellange termijn schaden.